To do-list

Als je zwanger bent, moet je van alles regelen. Om je een beetje op weg te helpen hebben we alvast wat dingen voor je op een rijtje gezet.

Moeders voor moeders
Moeders voor Moeders is een landelijk actieve organisatie. Om de kinderwens van paren met vruchtbaarheidsproblemen te vervullen verzamelt Moeders voor Moeders urine in van zwangere vrouwen. Het hCG-hormoon in deze urine wordt gebruikt voor het maken van geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Klik hier voor meer informatie.

Kraamzorg
Voor kraamzorg tijdens en na de bevalling moet je je tijdig laten inschrijven bij een kraamzorgorganisatie. Je kunt rechtstreeks een kraamzorgorganisatie benaderen of dit via je zorgverzekering regelen. Doe dit wel op tijd! Het liefst vóór je 16 weken zwanger bent. Hier vind je meer informatie. 

Zorgverzekering
Kijk na hoe je verzekerd bent en waar je recht op hebt. Afhankelijk van je zorgverzekering worden bijvoorbeeld zwangerschapscursussen of een consult van een lactatiekundige vergoed.

Erkenning
Zijn jij en je partner niet getrouwd? Dan kan de vader zijn kind erkennen door het vaderschap te laten registreren bij de burgerlijke stand van de gemeente. Is het jullie eerste kindje samen? Dan kun je een naamskeuze maken. Erkenning is een voorwaarde voor een vader om het ouderlijk gezag over een kind toegewezen te krijgen. Het is verstandig om dit al tijdens de zwangerschap vast te laten leggen. Meer informatie hierover vind je op de website van de gemeente Heusden.

Kraampakket
Zorg dat je een kraampakket in huis hebt. Sommige zorgverzekeraars bezorgen je dit pakket gratis thuis. Anders kun je het zelf aanschaffen bij een drogist of bij de Prénatal. Wat je allemaal nodig hebt vind je hier

Kinderopvang
Hou er rekening mee dat er voor sommige kinderdagverblijven wachtlijsten zijn. Schrijf je kindje daarom tijdig in.