Controles tijdens de zwangerschap

Eerste controle
Voor de intake trekken we ongeveer 45 minuten uit. Deze intake is behalve als kennismaking bedoeld als de start van de begeleiding van jouw zwangerschap. We vragen daarbij naar je algemene persoonsgegevens, je ziektevoorgeschiedenis, naar aandoeningen of ziektes die in de familie voorkomen en bespreken eventuele eerdere zwangerschappen. We berekenen ook hoever je ongeveer zwanger bent. Hiervoor is het handig om de eerste dag van je laatste menstruatie bij de hand te hebben. De precieze uitgerekende datum wordt bij de echo rond 12 weken vastgesteld.

Je krijgt uitleg over de verschillende echo- en bloedonderzoeken die plaatsvinden aan het begin van de zwangerschap en wordt voorgelicht over prenatale screening. Je krijgt hier meteen aanvraagformulieren voor mee. Bij de eerste controle ben je meestal nog niet ver genoeg zwanger om het hartje te kunnen horen. Wel vindt er al bij 8 weken de eerste echo plaats. We maken na de intake direct een afspraak voor een vervolgcontrole ongeveer 4 tot 5 weken later.
 
Vervolgcontroles 
Het is belangrijk om de ontwikkeling van je kindje goed te volgen. Daarom kom je tijdens de zwangerschap zo’n 10-14 keer op controle. In het begin kom je om de vier weken, naarmate de zwangerschap vordert volgen de controles elkaar steeds sneller op.

Tijdens zo’n controle:

  • vragen we natuurlijk hoe het met je gaat
  • bespreken we je vragen
  • meten we jouw bloeddruk
  • doen we uitwendig onderzoek om de groei en de ligging van je kindje te bepalen
  • luisteren we naar het hartje van je kindje
  • geven we voorlichting over uiteenlopende onderwerpen
  • signaleren we tijdig of er complicaties dreigen

In totaal neemt een controle ongeveer 15 minuten in beslag. Regelmatig controleren we jouw ijzergehalte en op indicatie doen we urine onderzoek of extra bloedonderzoek om bijvoorbeeld het bloedsuikergehalte te bepalen.