Als zwanger worden niet lukt

Wie een kinderwens heeft, hoopt natuurlijk snel zwanger te zijn. Ongeveer 60 procent van de vrouwen raakt binnen 3-6 maanden in verwachting. Ben je na een jaar niet zwanger? Dan is de kans dat het in de komende 12 maanden alsnog gebeurt 50 procent.

Het bevruchtingsproces is afhankelijk van veel verschillende factoren. Als je dus niet binnen een jaar zwanger raakt wil dat dus niet zeggen dat er iets aan de hand is. Het kan bijvoorbeeld ook zijn dat je op het verkeerde moment vrijt. In de eerste maanden dat jullie proberen om zwanger te worden is de spanning nog draaglijk, maar als dit langer duurt kan de teleurstelling elke maand groter worden. Daarnaast kan vrijen niet langer spontaan of uit lust zijn, maar een verplichting.

Wanneer het niet lukt om spontaan zwanger te worden kan dit verschillende oorzaken hebben:

  • Allereerst moet gekeken worden wanneer je het meest vruchtbaar bent. Er zijn verschillendemethodes die je kunnen helpen om te bepalen wanneer je het meest vruchtbaar bent, deze vind je hier. Door deze methoden toe te passen wordt de kans op een spontane zwangerschap vergroot.
  • Daarnaast kunnen ook je leefgewoonten van invloed zijn op de vruchtbaarheid. Als jullie een persoonlijk advies willen kunnen jullie natuurlijk altijd langskomen op het kinderwensspreekuur.
  • Als het zwanger worden na ongeveer een jaar nog niet lukt kun je via de huisarts of gynaecoloog vervolg onderzoek krijgen. Afhankelijk of er een oorzaak gevonden wordt en wat de oorzaak is kunnen jullie medische ondersteuning krijgen. Meer informatie over vruchtbaarheidsonderzoeken vind je hier.


"Freya, de patiëntenvereniging voor vruchtbaarheidsproblematiek behartigt de belangen van mensen die te maken krijgen met vruchtbaarheidsproblemen en ongewilde kinderloosheid. Aan onze leden verstrekken wij schriftelijk, telefonisch en via internet informatie. We organiseren lotgenotenavonden en themabijeenkomsten."