zwangerschapstest4.jpg

Een gezonde leefstijl

Veel problemen in de zwangerschap en mogelijk zelfs nog later in het leven van het kind vinden hun een oorsprong in de eerste aanleg van het embryo en de placenta. Met een gezonde leefstijl leg je de basis voor een goede zwangerschap voor jou en je kind. In de folder rechts vind je veel algemene informatie. Een aantal onderwerpen lichten we ook nog even kort toe. Ben je op zoek naar een persoonlijk advies? Kom dan een keer naar ons kinderwensspreekuur
 
 

Alcohol
Chronische aandoeningen
Drugs
Foliumzuur
Medicijnen

Obesitas/overgewicht
Roken
Schadelijke stoffen
Voeding
Werk

 

 

 

 

Alcohol 
Alcohol kan van invloed zijn op de vruchtbaarheid van de vrouw en de man. Omdat er geen veilige ondergrens is te stellen, is het advies om in de periode dat jullie proberen zwanger te worden, beiden niet te drinken. Voor een man geldt dat hij niet moet drinken in de periode dat jullie proberen zwanger te worden, totdat de zwangerschap is vastgesteld. Als er eenmaal sprake is van een zwangerschap heeft het alcoholgebruik van de man uiteraard geen gevolgen meer voor de baby. De bevruchting vindt plaats ongeveer 14 dagen vóórdat je weer ongesteld moet worden. Drink dus in ieder geval niet in de 2 weken voordat je weer ongesteld zou moeten worden. Je kunt immers zwanger zijn. Als je toch weer ongesteld wordt, kun je in de week dat je ongesteld bent een glaasje drinken als je een feestje hebt. Maar wees je ervan bewust dat dit wel invloed kan hebben op je vruchtbaarheid. Voor meer informatie klik je op de folder.

(Chronische) aandoening waarvoor specialistische behandeling
Als er sprake is van een aandoening waarvoor een specialistische of langdurige behandeling nodig is (bijvoorbeeld diabetes, nierziekten, hartafwijking), is het raadzaam om je kinderwens te bespreken met de behandelend arts. Wellicht wordt geadviseerd of is het noodzakelijk om de huidige behandeling aan te passen. 

Drugs
Net als roken en alcohol, wordt het gebruik van drugs afgeraden als jullie zwanger willen worden. Er zijn verschillende soorten drugs die verschillende risico's met zich meebrengen. In het algemeen kan gesteld worden dat drugs kunnen zorgen voor verminderde vruchtbaarheid bij man en vrouw, afwijkingen bij het kind en problemen in de zwangerschap. De schadelijke effecten kunnen enorm zijn. Voor hulp bij het stoppen met drugs gebruik verwijzen we je naar je huisarts. Meer informatie? Klik op de folder.

Foliumzuur
Foliumzuur is een vitamine die van nature in onze voeding voorkomt. Gebleken is dat wanneer je vóór en tijdens de zwangerschap een verhoogde hoeveelheid van deze vitamine inneemt als vrouw, dit de kans op een aantal aangeboren afwijkingen verkleint. Te weten: open rug, buikwanddefect, open schedeltje en waarschijnlijk ook een hazenlip. Daarom wordt iedere zwangere aangeraden om, vanaf 4 weken vóór de bevruchting tot de 10e week van je zwangerschap, 0,4 mg/dag foliumzuur te gebruiken. Foliumzuur is verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Je hebt hier geen recept voor nodig. Voor meer informatie klik je op de folder.

Medicijnen
Wil je zwanger worden, dan dien je voorzichtig te zijn met medicijnen. Ook al voor de zwangerschap. Medicijnen kunnen namelijk schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Gebruik je dagelijks medicijnen, overleg dan met je arts die de medicijnen voorschrijft, wat je het beste kunt doen bij een zwangerschapswens. Dit geldt ook voor de medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn bij apotheek of drogist.

Obesitas/overgewicht
Vrouwen met zwaar overgewicht hebben een verminderde vruchtbaarheid en een verhoogde kans op problemen tijdens de zwangerschap (o.a. miskraam, hoge bloeddruk, hoog geboortegewicht van het kindje, meer kans op keizersnede). Tijdens de zwangerschap wordt afvallen afgeraden. Daarom geldt voor vrouwen met een zwangerschapswens het advies om vóór de zwangerschap af te vallen. Je kunt hierin begeleid worden door een diëtist(e). Meer informatie? Klik hier.

Roken
Roken zorgt voor verminderde vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Roken zorgt ervoor dat een vrouw sneller in de overgang raakt, omdat roken de kwaliteit van de eicellen aantast. Nicotine remt de aanmaak van de geslachtshormonen en daardoor ook de rijping van de eicel. Hoe meer je rookt, hoe meer de vruchtbaarheidskansen afnemen. Rokende mannen hebben slechter zaad dan niet rokende mannen. De rokende man maakt minder spermacellen, minder spermavloeistof en de zaadcellen hebben vaker een afwijkende vorm. Ook kan roken onzichtbare schade aanrichten in het erfelijk materiaal van de zaadcellen. Als een man stopt met roken duurt het ongeveer 3 maanden voordat alle schadelijke effecten op het zaad zijn verdwenen. Klik op de folder voor meer informatie. 

Schadelijke stoffen/werk
Schadelijke stoffen op het werk (bijvoorbeeld bepaalde soorten verf, lood, kwik) kunnen leiden tot onvruchtbaarheid, miskramen en aangeboren afwijkingen. Een werkgever is verplicht werknemers voor te lichten hoe ze veilig om moeten gaan met deze stoffen en om beschermende maatregelen te treffen. Bij twijfel en vragen kun je contact opnemen met je arbo-/bedrijfsarts. Meer informatie? Klik op de folder.

Voeding
Een gebalanceerde voeding is van belang voor de gezondheid van moeder en kind. Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen kan de kans op op aangeboren afwijkingen vergroten. Het Voedingscentrum geeft onder andere informatie over goede en veilige voeding en de Schijf van Vijf. Voor meer informatie vind je hier.