kinderwens-1.jpg

Je eisprong

Wanneer je een kinderwens hebt kun je het moment van gemeenschap aanpassen op het moment dat je het meest vruchtbaar bent om de kans dat je zwanger wordt te verhogen. Er zijn een aantal methoden om het vermoedelijke moment van de ovulatie te bepalen. De methoden zijn dus bedoeld om het moment te bepalen wanneer je zou moeten vrijen om de kans op een bevruchting te vergroten. Hiervoor is het van belang dat je rekening houdt met de volgende punten:

  • Een eicel blijft ongeveer 1 dag in leven
  • Zaadcellen blijven ongeveer 3 dagen in leven
  • De hoeveelheid vruchtbare dagen van een vrouw is niet precies bekend en kan variëren


1. Ovulatieberekenen
Door middel van deze methode kun je uitrekenen wanneer je je ovulatie kunt verwachten. Door de eerste dag van je laatste menstruatie en het gemiddeld aantal dagen dat je menstruatiecyclus duurt in te vullen, wordt je volgende ovulatiedatum berekend. Deze berekening is afhankelijk van de (on)regelmaat van je cyclus. Klik hier om de verwachte ovulatiedatum te berekenen.

2. De vruchtbaarheidswijzer
Door middel van de vruchtbaarheidwijzer kun je aan de hand van je cyclusduur kijken op welke dagen je het vruchtbaarst bent.

3. De Temperatuurmethode
Een ovulatie gaat vaak gepaard met symptomen, dit zijn signalen die je lichaam afgeeft als je ovulatie eraan komt. Een verhoging van de lichaamstemperatuur is er daar één van, deze verhoging treedt op vlak na de eisprong. Wanneer je elke morgen (op hetzelfde tijdstip) je temperatuur opneemt, kun je zien wanneer je een eisprong hebt gehad. De temperatuur moet 's ochtends nog voor het opstaan rectaal worden opgenomen. Je begint met temperaturen op de eerste dag van je menstruatie. Op het moment van de ovulatie zakt de temperatuur bij de meeste vrouwen een beetje. Vervolgens zo’n 12 tot 24 uur na de ovulatie stijgt deze met 0,2 tot 0,5 graad en kun je deze stijging waarnemen in de temperatuurcurve.

4. Cervixslijm methode
Cervixslijm is slijm dat in de baarmoederhals geproduceerd wordt. Net als de temperatuurwisseling is de verandering van cervixslijm ook een ovulatiesymptoom. Tijdens de niet vruchtbare dagen zorgt taai slijm ervoor dat de weg naar de eicel niet makkelijk toegankelijk is voor spermacellen. Een paar dagen voor de eisprong gaat het cervixslijm meer water bevatten, wordt meer vloeibaar en neemt toe in hoeveelheid. Hierdoor is het veel toegankelijker voor spermacellen. Deze verandering van het cervixslijm kun je waarnemen, het ziet er dan als volgt uit: rekbaar, draderig, overvloedig, waterig en helder. Bij sommige vrouwen kan het eruit zien als rauw eiwit. Dit gebeurt meestal een dag voor de eisprong.

5. Chemische ovulatietesten
Er zijn testen op de markt waarmee je met behulp van urine kunt testen of en wanneer de ovuatie plaatsvindt. De testen maken gebruik van hormonen die in de urine zitten, rond de ovulatie is het  hormaal LH verhoogd. LH neemt 24-36 uur voor de ovulatie toe, hierdoor kun je  de dagen voorspellen waarop je het vruchtbaarst bent.